Testiranje delova gromobranske zaštite

Ispitivanje delova gromobranske zaštite prema standardima

  • Metalni delovi za spajanje, kao što su spojnice, priključni delovi i mostovi, raširni delovi, kao i šine za izjednačavanje potencijala u gromobranskim sistemima moraju da se ispitaju prema EN 50164-1 „Delovi gromobranske zaštite – deo 1: Zahtevi u odnosu na priključne delove“. U navedenom standardu za ispitivanje propisane su fiksne odredbe. (slika 4)
  • Delovi gromobranske zaštite klasifikuju se prema sposobnosti gromobranske zaštite: Klasa H za visoka opterećenja/100 kA, 50 As, 2,5 MA²s struje groma i klasa N za normalna opterećenja/50 kA, 25 As, 0,63 MA²s struje groma
  • Pre opterećenja strujom groma potrebno je kondicioniranje/starenje pomoću tretmana sa sonom maglom i vlažnom atmosferom koja sadrži sumpor. U specijalnim slučajevima kada su delovi napravljeni od bakarne legure sa udelom bakra < 80 % potreban je dodatni tretman u atmosferi koja sadrži amonijak.
  • Nakon kondicioniranja/starenja sledi ispitivanje struje groma sa 3 impulsa struje groma prema ispitnoj klasi H sa 100 kA ili N sa 50 kA.
  • Po završetku ispitivanja struje groma uzorci ispitivanja ne smeju da imaju oštećenja. Električni prelazni otpor priključnih delova ne sme da prelazi vrednost od 1 mΩ, a u posebnnim slučajevima oplemenjonog čelika vrednost od 2,5 mΩ. Osim toga, obrtni momenat popuštanja navojnih spojeva ne sme da bude niži od 0,25-struke vrednosti zateznog obrtnog momenta, odnosno ne sme da prekorači 1,5-struku vrednost zateznog obrtnog momenta.
  • Po završetku uspešnog ispitivanja rezultati se dokumentuju i prikazuju u izveštaju ispitivanja. Delovi gromobranske zaštite sadrže BET-kontrolni znak koji odgovara njihovoj ispitnoj klasi ispitivanja delova gromobranske zaštite prema standardima.